neděle 28. dubna 2013

Příprava na chovnou sezonu

Moje chovatelské zařízení je umístěno v půdním prostoru rodinného domku. Po celý rok je nevytápěné, proti vysokým teplotám je strop izolován polystyrénem. V zimě dochází při nižších teplotách i k promrzání místnosti, a tedy i k zamrznutí vody podávané k pití. Místnost je situována na západ, k jejímu osvětlení slouží prosklený střešní vylézák o rozměru 50x50 cm. Mám zde voliéry a podél stěny párovnice. K párování používám několik velikostí párovnic, nejčastěji 45cm dlouhé, 30cm vysoké a 30cm hluboké. Škola zpěvu je umístěna v chodbě domu, kde udržuji teplotu 15-18 st.C.



PŘÍPRAVA KANÁRŮ NA CHOVNOU SEZONU: Kanárům začnu kromně podávané směsi zrní přídávat od poloviny února naklíčenou řepku a naklíčenou pšenici. Ta obsahuje velké množství vitamínu E. Nejvíce vitamínu má při velikosti klíčků 5mm. Dále podávám mrkev, jablko a sušenou vaječnou míchanici. Vystoupí-li teplota v místnosti nad 15 st. C, mohu podávat i míchanici čerstvou. Při podání čerstvé vaječné míchanice při teplotě nižší než 15 st. C mohou kanáři onemocnět střevním katarem. Samozřejmostí je mít v kleci zavěšenou sepiovou kost, rozdrcené převařené vaječné skořápky a minerální písek. Neméně důležitá je každodenní výměna čisté vody. Chovatelé, kteří přezimují samičky v teple, by měli začít s touto přípravou o něco dříve, protože neudrží samičky v klidu. Takové, které chtějí do páru, nelze déle zdržovat, aby nepodpeřily. V polovině měsíce března vychytám samičky z voliéry a zkontroluji jejich zdravotní stav. Je-li třeba, přistříhnu drápky, popřípadě i zobák, na němž může vrchní část tvořit “jehlu“. Vytrhnu zlomená pera z ocásku. Ta by mohla vadit samečkům při páření. Zdravá samička musí mít hladké opeření, štíhlou postavu,plná masitá prsa, nikoli vystouplou prsní kost. Bříško má plné a prodloužené, potažené žlutobílou vrstvou tuku. Prsíčka dříve porostlá prachovým peřím jsou nyní holá. Na bříšku nesmějí být vidět žádné pruhy, což by svědčilo o vnitřním onemocnění, nebo hnědofialová skvrna u kosti prsní, jednalo by se o nemocná játra. Takto postiženou samičku nelze do chovu použít. Zdravé a takto ošetřené samičky dávám do předem čistě vymytých a vydesinfikovaných párovnic. Samička má být stará alespoň 8 a samec 10 měsíců. K desinfekci klecí používám přípravek ARPALIT SPRAY 5%, který je vhodný na zařízení, nikoliv však na ptáky. Na ty se může použít jedině 1%.

1 komentář:

  1. Vážený pán Macán,

    mrzi ma že hostingová spoločnosť zmazala Vaše stranky kanari-e.....Cca pred 4 rokmi som začínal s chovom farebných kanarikov a Vaše články mi boli veľkou pomocou pri získavaní informácií o chove kanarikov.

    Aspoň touto formou Vám ďakujem za pomoc pri mojom samoštúdiu .

    S pozdravom
    Juraj Sobota
    Košice
    138/KCHFPKaK
    www.kanarikyklub.com
    email:jursobota@gmail.com

    OdpovědětVymazat